Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem
Suroviny
- 1 kostka Bujón natur kuřecí
- 250 g Chřest bílý
- 200 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 150 ml Smetana jihočeská zakysaná15%
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 27 g
- Sodík 63 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 183.9 mg
- Draslík 144 mg
- Vláknina 2930.5 mg
- Vitamín A 2930.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme, nakrájíme na šikmá kolečka a uvaříme v osolené vodě, ve které jsme rozdrobili kostku kuřecího bujónu. Potom chřest vybereme děrovanou naběračkou a ve vývaru z něj ještě vaříme chřestové slupky. Po 15 minutách slupky vybereme a vyhodíme.
-
2
V druhém kastrolu zpěníme na oleji nasekanou cibuli, poté přisypeme chřest, zalijeme troškou vývaru z chřestu a krátce podusíme.
-
3
Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, poté přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška.
-
4
Vývar s chřestem procedíme a rozmícháme v něm jíšku.
-
5
Potom vše nalijeme zpět na chřest a zvolna dusíme 8 minut. Sýr rozkrájíme na drobné kousky a rozmícháme v polévce a nad ohněm mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec rozmícháme žloutky se smetanou a mícháme je do polévky, kterou už nevaříme. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme horké.