Bramborový nákyp s chřestem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 23 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 73 mg
- Draslík 554.1 mg
- Vláknina 6736.6 mg
- Vitamín A 6736.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Neloupané, důkladně očištěné brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Chřest očistíme a oloupeme jen dolní konce výhonků a nakrájíme na kousky. Chřest uvaříme do poloměkka v osolené vodě s kostkou cukru. Šunkové plátky nakrájíme na nudličky.
-
2
Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní vrstvy plátků brambor, chřestu a šunky. V zakysané smetaně rozmícháme utřený česnek a směs dochutíme pepřem a solí. Touto směsí přelijeme vrstvy plátků brambor a chřestu v zapékací míse a na závěr připravený pokrm zasypeme strouhaným ementálem a pečeme asi 25 minut. Podáváme horké.