Bramborový nákyp s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kostka Cukr kostkový
  • 800 g Brambory
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 300 g Šunka dušená
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest zelený
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 400 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 143 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 73 mg
  • Draslík 554.1 mg
  • Vláknina 6736.6 mg
  • Vitamín A 6736.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Neloupané, důkladně očištěné brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Chřest očistíme a oloupeme jen dolní konce výhonků a nakrájíme na kousky. Chřest uvaříme do poloměkka v osolené vodě s kostkou cukru. Šunkové plátky nakrájíme na nudličky.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní vrstvy plátků brambor, chřestu a šunky. V zakysané smetaně rozmícháme utřený česnek a směs dochutíme pepřem a solí. Touto směsí přelijeme vrstvy plátků brambor a chřestu v zapékací míse a na závěr připravený pokrm zasypeme strouhaným ementálem a pečeme asi 25 minut. Podáváme horké.

Komentáře k receptu