Valašské smetanové rybí filé
Suroviny
- 500 g Brambory
- 200 g Pórek
- 200 g Houby nakládané
- 800 g Filé z aljašské tresky
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 1 ks Citrony
- 7.5 dl Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 568 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 32 g
- Sodík 831 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 759.4 mg
- Vláknina 13609.8 mg
- Vitamín A 13609.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce s 1 lžičkou soli, 0,5 lžičkou kmínu, zalijeme 3/4 litrem vody a vaříme je doměkka asi 20 minut. Uvařené brambory scedíme.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek a nakrájíme ho na proužky. Nakládané sladkokyselé ryzce scedíme a necháme odkapat. Ve smetaně si důkladně rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Petrželku kudrnku omyjeme a otrháme lístky na ozdobu.
-
3
Rybí filé - tresku, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme drceným kmínem, chilli, pokapeme šťávou z jednoho citronu a obalíme v hladké mouce (2 lžíce).
-
4
V hlubší a větší pánvi si na rozpáleném oleji s máslem osmažíme plátky rybího filé dozlatova z každé strany. Pak přidáme pórek, houby, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 5-7 minut. Po chvíli vše zalijeme smetanou, promícháme a krátce, asi 2 minuty provaříme. Filé dáme na talíře, přiložíme brambory, okolo ryby položíme houby s pórkem, maso přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme.