Valašské smetanové rybí filé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 200 g Pórek
  • 200 g Houby nakládané
  • 800 g Filé z aljašské tresky
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 1 ks Citrony
  • 7.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 568 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 831 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 759.4 mg
  • Vláknina 13609.8 mg
  • Vitamín A 13609.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.5 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce s 1 lžičkou soli, 0,5 lžičkou kmínu, zalijeme 3/4 litrem vody a vaříme je doměkka asi 20 minut. Uvařené brambory scedíme.

  • 2

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek a nakrájíme ho na proužky. Nakládané sladkokyselé ryzce scedíme a necháme odkapat. Ve smetaně si důkladně rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Petrželku kudrnku omyjeme a otrháme lístky na ozdobu.

  • 3

    Rybí filé - tresku, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme drceným kmínem, chilli, pokapeme šťávou z jednoho citronu a obalíme v hladké mouce (2 lžíce).

  • 4

    V hlubší a větší pánvi si na rozpáleném oleji s máslem osmažíme plátky rybího filé dozlatova z každé strany. Pak přidáme pórek, houby, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 5-7 minut. Po chvíli vše zalijeme smetanou, promícháme a krátce, asi 2 minuty provaříme. Filé dáme na talíře, přiložíme brambory, okolo ryby položíme houby s pórkem, maso přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu