Uzená treska zapečená
Suroviny
- 450 g Těstoviny Fusilli
- 450 g Treska uzená
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 6 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 585 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 13 g
- Sodík 598 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 150.7 mg
- Draslík 410.1 mg
- Vláknina 6148.6 mg
- Vitamín A 6148.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1/2 lžíce másla vymažeme zapékací mísu. Dáme do ni uzenou pokrájenou tresku, zalijeme mlékem a v předehřáté troubě zapékáme 15 minut. Odlijeme zbylou tekutinu do jiné nádoby.
-
2
Ve 200 ml vody si uvaříme vejce natvrdo, poté je zchladíme, oloupeme a rozmačkáme na kaši.
-
3
V pánvi rozpustíme zbylé máslo, vmícháme do něj mouku a přiléváme za neustálého míchání tekutinu ze zapékací mísy, kterou jsme odlili. Přidáme muškátový oříšek, sůl a pepř. Vmícháme smetanu, rozkvedlaná vejce, nasekanou petrželovou nať a povaříme 2 minuty.
-
4
Hrnec s 800 ml osolené vody přivedeme k varu, přidáme fusilli a citronovou šťávu a vaříme 10 minut. Poté těstoviny scedíme a přesypeme je na tresčí plátky. Navrch dáme omáčku s vejci a ještě 10 minut zapečeme v troubě.
-
5
Ihned podáváme.