Vdolky s jahodovou pěnou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Olej rostlinný
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 80 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 104.2 mg
- Draslík 347.4 mg
- Vláknina 4921.5 mg
- Vitamín A 4921.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 5.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku vsypeme do mísy, přidáme celá vejce, máslo, vanilkový cukr, kypřící prášek, cukr a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teplé vykynout.
-
2
Vál posypeme hladkou moukou a vyklopíme vykynuté těsto, rozválíme jeden velký plát silný 2 cm a skleničkou vykrajujeme kolečka. Každé kolečko vezmeme do ruky a uprostřed uděláme díru.
-
3
Na pánev vylijeme 0,5 l oleje, do rozpáleného oleje dáváme kolečka s dírkou uprostřed a rychle je opečeme z obou stran. Pomalým pečením by nasákla olejem a hodně mastná nejsou dobrá. Do růžová upečené a křupavé vdolky obalujeme v moučkovém cukru a zdobíme ušlehanou smetanou.