Zeleninová polévka se smetanou
Suroviny
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Vegeta
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 5 polévková lžíce Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 160 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 98 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 36 mg
- Draslík 276.5 mg
- Vláknina 6420.9 mg
- Vitamín A 6420.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou petržel, mrkev, česnek a na kostky nakrájený celer. Zalijeme vodou a pod poklicí povaříme 20 minut doměkka.
-
2
Když je zelenina měkka, dáme do polévky nasekanou petrželovou nať, celerovou nať, hrášek.
-
3
V hrníčku smícháme smetanu s mletou sladkou paprikou, moukou, vlijeme do polévky. Zamícháme a podle chuti přidáme vegetu, sůl pepř, necháme přejít varem a odstavíme.