Čočková kaše se smetanou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 400 g Čočka velkozrnná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 8 g
- Sodík 424 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 13.2 mg
- Draslík 97.6 mg
- Vláknina 2358.4 mg
- Vitamín A 2358.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, promyjeme, dáme do kastrolu s 1 litrem vody, přidáme polovinu dávky soli, bobkový list, 1 celou očištěnou cibuli, majoránku a pomalu čočku uvaříme doměkka - až se rozvaří. Vaříme přibližně 1 hodinu.
-
2
10 minut před dovařením očistíme česnek a ještě jednu menší cibuli. Česnek prolisujeme a cibuli drobně pokrájíme.
-
3
V pánvi rozpustíme máslo, cibuli zpěníme, přimícháme k ní 1.5 lžíce strouhanky, promícháme a jen chvilku smažíme (asi 30 sekund). Z čočky vyjmeme bobkový list a cibuli.
-
4
Pak usmaženou cibuli i s česnekem přimícháme do čočky, ještě přidáme 4 lžíce smetany, dochutíme zbylou solí, pepřem, promícháme a podáváme.