Štěrbákový salát s jablky
Suroviny
- 250 g Jablka
- 150 g Zakysaná smetana
- 100 g Ředkev černá
- 1 ks Štěrbák zahradní
- 1 hrst Řeřicha
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 204 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 14 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 19.3 mg
- Draslík 683.3 mg
- Vláknina 10265.2 mg
- Vitamín A 10265.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.8 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slunečnicová semínka nasucho opražíme v pánvi, vsypeme na talíř a necháme vychladnout.
-
2
Štěrbák očistíme, omyjeme a osušíme. Omytá jablka nakrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou.
-
3
Očištěnou ředkev nastrouháme a v míse smícháme se zakysanou smetanou, octem, olejem, cukrem, solí a pepřem. Vmícháme listy salátu nakrájené na proužky a nakonec přidáme jablka.
-
4
Salát upravíme na talíře a posypeme opraženými semínky. Ozdobíme omytou řeřichou a ihned podáváme.