Skládaný koláč se žloutkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Mouka pšeničná hrubá
  • 25 g Cukr moučkový
  • 200 g Cukr moučkový
  • 60 g Cukr moučkový
  • 10 g Želatina
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 2 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 710 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 74 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 390.2 mg
  • Draslík 207.7 mg
  • Vláknina 6296.1 mg
  • Vitamín A 6296.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 5.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkou, rozsekaným máslem, přidáme žloutek a bílé víno, vypracujeme jemné těsto, na studeném místě necháme cca 15 minut odpočinout.

  • 2

    Poté těsto vyválíme na tenký plát, vykrájíme z něj kruhy různé velikosti, rozložíme na suchý plech a upečeme do zlatova. Necháme vychladnout, spojíme žloutkovým krémem, povrch potřeme sladkým sněhem, posypeme sekanými mandlemi a necháme dosušit v troubě ještě cca 3 minuty.

  • 3

    Žloutkový krém: v kotlíku rozmícháme smetanu, žloutky, cukr, mouku a vanilku. Vložíme do vodní lázně, metličkou šleháme do zhoustnutí, odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Přidáme želatinu rozpuštěnou ve vodě.

Komentáře k receptu