Skládaný koláč se žloutkovým krémem
Suroviny
- 100 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Mouka pšeničná hrubá
- 25 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 60 g Cukr moučkový
- 10 g Želatina
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 2 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 710 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 37 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 390.2 mg
- Draslík 207.7 mg
- Vláknina 6296.1 mg
- Vitamín A 6296.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme s cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkou, rozsekaným máslem, přidáme žloutek a bílé víno, vypracujeme jemné těsto, na studeném místě necháme cca 15 minut odpočinout.
-
2
Poté těsto vyválíme na tenký plát, vykrájíme z něj kruhy různé velikosti, rozložíme na suchý plech a upečeme do zlatova. Necháme vychladnout, spojíme žloutkovým krémem, povrch potřeme sladkým sněhem, posypeme sekanými mandlemi a necháme dosušit v troubě ještě cca 3 minuty.
-
3
Žloutkový krém: v kotlíku rozmícháme smetanu, žloutky, cukr, mouku a vanilku. Vložíme do vodní lázně, metličkou šleháme do zhoustnutí, odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Přidáme želatinu rozpuštěnou ve vodě.