Staročeské beleše

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Droždí
  • 250 g Marmeláda malinová
  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 g Tvaroh tučný
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.06 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 830 kcal
  • Sacharidy 138 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 399 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 32.5 mg
  • Draslík 195.2 mg
  • Vláknina 5950 mg
  • Vitamín A 5950 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 465.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 1 dl vlažného mléka dáme kvasnice, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, přidáme kvásek, cukr, 2 dl vlahého mléka, 2 špetky soli a vařečkou vypracujeme těsto, které dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Rozdělíme ho na malé bochánky, které zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Každý bochánek pak vytahujeme prsty za okraje těsta tak, abychom z něj vytvořili malou placku.

  • 2

    Plnotučný měkký tvaroh vymícháme s 200 g malinové marmelády.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme olej a beleše osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 1–2 minuty z každé strany.

  • 4

    Usmažené beleše potřeme malinovým tvarohem, každou placku ozdobíme lžičkou zakysané smetany, na kopeček smetany dáme lžičku malinové marmelády.

  • 5

    Beleše posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu