Staročeské beleše
Suroviny
- 30 g Droždí
- 250 g Marmeláda malinová
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Tvaroh tučný
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 3 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 0.06 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
- Sacharidy 138 g
- Tuky 19 g
- Sodík 399 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 32.5 mg
- Draslík 195.2 mg
- Vláknina 5950 mg
- Vitamín A 5950 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 465.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1 dl vlažného mléka dáme kvasnice, 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g hladké mouky, přidáme kvásek, cukr, 2 dl vlahého mléka, 2 špetky soli a vařečkou vypracujeme těsto, které dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Rozdělíme ho na malé bochánky, které zakryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout. Každý bochánek pak vytahujeme prsty za okraje těsta tak, abychom z něj vytvořili malou placku.
-
2
Plnotučný měkký tvaroh vymícháme s 200 g malinové marmelády.
-
3
V pánvi si rozpálíme olej a beleše osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 1–2 minuty z každé strany.
-
4
Usmažené beleše potřeme malinovým tvarohem, každou placku ozdobíme lžičkou zakysané smetany, na kopeček smetany dáme lžičku malinové marmelády.
-
5
Beleše posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.