Rožnovské závitky s anglickou slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 500 g Rýže dušená
- 500 g Skopová kýta
- 2 kávová lžička Sůl
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 8 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Vývar jehněčí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 46 g
- Sodík 665 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 71.2 mg
- Draslík 330.5 mg
- Vláknina 20809.9 mg
- Vitamín A 20809.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou kýtu dobře odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, celý kousek masa omyjeme odvarem ze saturejky, osušíme a nakrájíme na 4 plátky. Maso rozklepeme, aby jsme získali tenké plátky. Oloupaný česnek rozetřeme se solí a plátky potřeme, posypeme z každé strany čerstvě pomletým pepřem 4 barev a na každý plátek položíme plátek prorostlé anglické slaniny.
-
2
Každý plátek masa svineme do závitku a zajistíme párátky. Snítku petrželky kudrnky a červenou kapii omyjeme. Z petrželky otrháme lístky, kapii pokrájíme na proužky.
-
3
V zapékací misce rozpálíme olej s máslem a závitky orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme 1.5 - 2 dl vývaru, zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme a zároveň dusíme při 200°C přibližně 35-40 minut. Během pečení maso otáčíme a podléváme vývarem. Měkké závitky vyjmeme, dáme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.
-
4
Do výpeku přimícháme mouku, krátce orestujeme, přimícháme smetanu a povaříme přibližně 5 minut.
-
5
Omáčku rozmixujeme nebo přecedíme, dochutíme solí, závitky vložíme do omáčky a přihřejeme.
-
6
Dušenou rýží na talířích ozdobíme kapií a petrželkou. Závitky položíme vedle rýže, polijeme je omáčkou a podáváme.