Griliášový puding
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy lískové pražené
- 120 g Strouhanka
- 20 g Strouhanka
- 120 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 0.5 ks Citrony
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.0625 l Mléko plnotučné
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 49 g
- Sodík 305 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 541.1 mg
- Draslík 255.9 mg
- Vláknina 4164 mg
- Vitamín A 4164 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 100.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Strouhanku přelijeme mlékem a necháme chvíli zvlhnout. Mezitím v míse smícháme máslo, prosátý cukr, žloutky a vanilku a třeme do zhoustnutí. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, utlučený griliáš, vlhkou strouhanku a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbytek suché struhanky.
-
2
Formu vymažeme a vysypeme, vlijeme do ní těsto a v páře vaříme cca 60 minut. Puding vyklopíme, necháme zcela vychladnout a podáváme s ušlehanou smetanou.
-
3
Griliáš připravíme tak, že na ocelovou pánev nasypeme cukr a nasucho jej na plotně necháme zezlátnout. Poté jej smícháme s opraženými, nahrubo nasekanými ořechy. Přemístíme na plech a necháme vychladnout. Nakonec utlučeme v hmoždíři a prosejeme.