Dijonský králík
Suroviny
- 150 g Cibule
- 30 g Máslo čerstvé
- 90 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 10 g Majoránka
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 450 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Divoký králík
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 915 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1314 mg
- Bílkoviny 88 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 369.3 mg
- Draslík 1624.2 mg
- Vláknina 4212.5 mg
- Vitamín A 4212.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka očistíme a naporcujeme. Hořčici smícháme s majoránkou, utřeným česnekem a směsí potřeme porce králíka. Maso dáme do mísy, přikryjeme a necháme 8 hodin marinovat.
-
2
V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce králíka a zprudka je dohněda opečeme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.
-
3
V pekáči rozškvaříme kostičky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme, až cibule změkne a slanina je dozlatova. Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme, aby se osmažila. Přiléváme vývar a průběžně promícháváme a vaříme, až omáčka zhoustne.
-
4
Do pekáče vrátíme maso, osolíme, opepříme a znovu přivedeme k varu. Přikryjeme a podusíme asi 1,5 hodiny v předehřáté troubě při 160 °C, až králík změkne. Můžeme dusit i na sporáku.
-
5
Králíka přendáme na vyhřáté talíře. Omáčku asi 2 minuty povaříme, až se zahustí tak, že připomíná polevu. Přimícháme smetanu a prohřejeme. Omáčkou zalijeme porce králíka, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.