Smetanové houbové kyselo
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Lišky čerstvé
- 400 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2.5 dl Bujón zlatý hovězí
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 38 g
- Sodík 12238 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 46.3 mg
- Draslík 517.5 mg
- Vláknina 3238.8 mg
- Vitamín A 3238.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé tvrdé lesní houby (hřiby a lišky) očistíme, pokrájíme na kousky, maličké plodnice lišek necháme celé. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Zakysanou smetanu si smícháme s hovězím bujonem z kostky, přidáme hladkou mouku a rozmixujeme dohladka.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do doby, až se z nich odpaří voda. Pak je osolíme, ochutíme pepřem, drceným kmínem a chvilku smažíme. Za stálého míchání pomalu přiléváme připravenou smetanu a pomalu vaříme do zhoustnutí přibližně 5-7 minut.
-
3
Podle chuti dosolíme, okyselíme octem a dochutíme cukrem - omáčka má být mírně sladkokyselá.