Ořechový nákyp s krémem
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 160 g Ořechy lískové pražené
- 30 g Strouhanka
- 80 g Cukr moučkový
- 40 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Mouka pšeničná hrubá
- 0.25 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 46 g
- Sodík 147 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 697.5 mg
- Draslík 392.4 mg
- Vláknina 7030.8 mg
- Vitamín A 7030.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ořechy nastrouháme a rozdělíme na dva díly. V míse dohusta utřeme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jednu část ořechů. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, zbytek ořechů a mouku a zlehka promícháme.
-
2
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30-45 minut. Hotový nákyp nakrájíme na řezy, přelijeme krémem a podáváme.
-
3
Na krém šleháme ve vodní lázni smetanu se žloutky, cukrem, moukou a vanilkou do zhoustnutí. Přimícháme máslo, zrnko soli a nastrouhané ořechy.