Boršč na polský způsob
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Okurky nakládané
- 30 g Kopr čerstvý
- 250 g Hovězí maso přední
- 250 g Červená řepa
- 100 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Smetana 12% (konzumní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 357 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 63 g
- Sodík 293 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 95.8 mg
- Draslík 481.2 mg
- Vláknina 6304.3 mg
- Vitamín A 6304.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 86.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté maso vložíme do hrnce do studené vody spolu s mrkví, petrželí, celerem, cibulí a bobkovým listem. Pozvolna vaříme, dokud maso není měkké, asi 45 minut.
-
2
V jiném hrnci uvaříme zvlášť na nudličky nakrájenou červenou řepu ve vodě s octem.
-
3
Uvařené maso a zeleninu nakrájíme na kostky a rozmixujeme. Čistý vývar necháme vařit a zalijeme smetanou, ve které dohladka rozmícháme mouku. Osolíme, opepříme, povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Do polévkové mísy vložíme nakládanou okurku nakrájenou na kostičky, scezenou řepu, nasekaný kopr a rozmixované maso a zeleninu. Vše zalijeme zahuštěným vývarem a podáváme v miskách ozdobené kopečkem šlehačky.