Drůbeží květáková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Kapusta růžičková
  • 400 g Květák
  • 300 g Kuřecí drůbky
  • 20 g Nudle domácí
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Karotka
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 268 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 413 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 218.5 mg
  • Draslík 618.4 mg
  • Vláknina 8655.5 mg
  • Vitamín A 8655.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí drůbky dobře omyjeme a uvaříme v 1.2 litru vody doměkka. Přidáme sůl, kmín a vaříme je pomalu, jen aby voda probublávala, přibližně 40 minut.

  • 2

    Mezitím si očistíme a omyjeme karotku, květák a růžičkovou kapustu. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Rajče omyjeme a rozkrojíme. Celou mrkev, květák, rajče i kapustu přidáme vařit k drůbkům až po 30 minutách. Vaříme přibližně 10-15 minut, dáme pozor, aby květák nebyl rozvařený.

  • 3

    Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky a mrkev pokrájíme, květák rozdělíme na růžičky.

  • 4

    V hrnci na másle usmažíme světlou jíšku z hladké mouky a zalijeme ji přecezeným vývarem. Mícháme, aby se nevytvořily hrudky a polévku přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme pokrájenou zeleninu, maso, sůl a pepř podle chuti, špetku muškátového oříšku a domácí nudle. Nudle vaříme 3-4 minuty. Nakonec přilijeme smetanu, přimícháme petrželku, necháme přejít varem a podáváme.

Komentáře k receptu