Drůbeží květáková polévka
Suroviny
- 120 g Kapusta růžičková
- 400 g Květák
- 300 g Kuřecí drůbky
- 20 g Nudle domácí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Karotka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.2 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 268 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 16 g
- Sodík 413 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 218.5 mg
- Draslík 618.4 mg
- Vláknina 8655.5 mg
- Vitamín A 8655.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí drůbky dobře omyjeme a uvaříme v 1.2 litru vody doměkka. Přidáme sůl, kmín a vaříme je pomalu, jen aby voda probublávala, přibližně 40 minut.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme karotku, květák a růžičkovou kapustu. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Rajče omyjeme a rozkrojíme. Celou mrkev, květák, rajče i kapustu přidáme vařit k drůbkům až po 30 minutách. Vaříme přibližně 10-15 minut, dáme pozor, aby květák nebyl rozvařený.
-
3
Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky a mrkev pokrájíme, květák rozdělíme na růžičky.
-
4
V hrnci na másle usmažíme světlou jíšku z hladké mouky a zalijeme ji přecezeným vývarem. Mícháme, aby se nevytvořily hrudky a polévku přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme pokrájenou zeleninu, maso, sůl a pepř podle chuti, špetku muškátového oříšku a domácí nudle. Nudle vaříme 3-4 minuty. Nakonec přilijeme smetanu, přimícháme petrželku, necháme přejít varem a podáváme.