Tuřín se skopovým masem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Skopová plec
- 200 g Tuřín
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Paprika červená
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 845 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 75 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 73 mg
- Draslík 120.4 mg
- Vláknina 5207.4 mg
- Vitamín A 5207.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté skopové maso z plecka odblaníme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.
-
2
Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, na které dáme cibuli s masem a cc 5 minut restujeme dozlatova.
-
3
Pak maso poprášíme moukou, promícháme a osmažíme dozlatova.
-
4
Za stálého míchání přilijeme 1/5 litru horké vody, přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a hrnec zakryjeme. Maso dusíme přibližně 45 minut.
-
5
Červenou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
-
6
Čerstvý tymián omyjeme a 4 malé snítky odložíme (1 lžíce).
-
7
Omytý a oloupaný tuřín (hovorově dumlik) pokrájíme na větší kousky a přidáme ho vařit k masu a společně dusíme dalších 20 minut.
-
8
Když je vše měkké, přilijeme smetanu, dochutíme solí a pomalu krátce povaříme.
-
9
Vyjmeme nové koření a bobkový list.
-
10
Tuřín se skopovým masem dáme na talíře, ozdobíme snítky tymiánu s proužky papriky a podáváme.