Brambory nakyslo
Suroviny
- 750 g Brambory
- 30 g Slanina vepřová
- 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 11 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 828.4 mg
- Vláknina 9845.6 mg
- Vitamín A 9845.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na čtvrtky a dáme je vařit do vody se solí a kmínem.
-
2
Slaninu pokrájíme na kostičky a v pánvi ji vysmažíme s 1 lžíci sádla dozlatova. Škvarky ze slaniny vyjmeme a do zbylého rozpáleného omastku přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Když jsou brambory téměř uvařené, přimícháme k nim jíšku, slaninu, bobkový list, nové koření a vše povaříme minimálně 10 minut.
-
3
Potom za stálého míchání přidáme 1/2 lžičky octa, prolisovaný česnek, omytý drobně pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme z plotny.
-
4
Podle chuti dosolíme a podáváme.