Polévka s řeřichou z Podkrkonoší
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 80 g Řeřicha
- 150 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 458 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 173 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 64 mg
- Draslík 897.1 mg
- Vláknina 14179 mg
- Vitamín A 14179 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.8 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.
-
2
1 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.
-
3
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
4
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
5
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.
-
6
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
7
Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
8
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.