Velikonoční jehněčí polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jehněčí vnitřnosti
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Cibule
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 7 ks Nové koření celé
- 4 l Voda pitná
- 4 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2 kg Jehněčí hřbet
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.3 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 108 g
- Sodík 533 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 518.3 mg
- Draslík 712.8 mg
- Vláknina 5393.4 mg
- Vitamín A 5393.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.
-
2
Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.
-
3
V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.
-
4
Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.