Krkonošské kyselo z kyselého mléka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 20 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 270.3 mg
- Draslík 541.1 mg
- Vláknina 5985.5 mg
- Vitamín A 5985.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory ve slupce uvaříme doměkka v 5 dl vody, pak je scedíme a oloupeme. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Do hrnce si dáme uvařit 1 litr vody se solí, kmínem, a když přijde voda k varu, zmírníme teplotu, promícháme - uděláme vír a pomalu, postupně do vody rozklepneme 4 vejce. Vaříme je velmi zvolna, přibližně 3-5 minut. Když jsou vejce zatuhlá, vyjmeme je opatrně děrovanou naběračkou a odložíme na talíř.
-
3
Zakysanou smetanu si dobře promícháme s polohrubou moukou a pomalu ji nalijeme do vývaru z vajec. Za stálého míchání krátce povaříme.
-
4
Hrnec s 1 litrem kyselého mléka dáme do předem vyhřáté trouby. Ohříváme ho tak dlouho, dokud se nám z z mléka neutvoří řídký tvaroh. (Ohříváme ho při 180°C přibližně 20-30 minut.) Tvaroh potom přecedíme přes síto a přimícháme ho do smetanového vývaru. Polévku, pokud je hustá, zředíme podle chuti syrovátkou z tvarohu.
-
5
Do kysela dáme vejce, kopr, dochutíme solí a vejce prohřejeme. Do talířů položíme pokrájené uvařené brambory, zalijeme kyselem, do každé porce dáme vejce a podáváme.