Krkonošské kyselo z kyselého mléka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 30 g Mouka polohrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 l Mléko acidofilní
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.25 dl Smetana zakysaná 14%
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 304 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 270.3 mg
  • Draslík 541.1 mg
  • Vláknina 5985.5 mg
  • Vitamín A 5985.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory ve slupce uvaříme doměkka v 5 dl vody, pak je scedíme a oloupeme. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Do hrnce si dáme uvařit 1 litr vody se solí, kmínem, a když přijde voda k varu, zmírníme teplotu, promícháme - uděláme vír a pomalu, postupně do vody rozklepneme 4 vejce. Vaříme je velmi zvolna, přibližně 3-5 minut. Když jsou vejce zatuhlá, vyjmeme je opatrně děrovanou naběračkou a odložíme na talíř.

  • 3

    Zakysanou smetanu si dobře promícháme s polohrubou moukou a pomalu ji nalijeme do vývaru z vajec. Za stálého míchání krátce povaříme.

  • 4

    Hrnec s 1 litrem kyselého mléka dáme do předem vyhřáté trouby. Ohříváme ho tak dlouho, dokud se nám z z mléka neutvoří řídký tvaroh. (Ohříváme ho při 180°C přibližně 20-30 minut.) Tvaroh potom přecedíme přes síto a přimícháme ho do smetanového vývaru. Polévku, pokud je hustá, zředíme podle chuti syrovátkou z tvarohu.

  • 5

    Do kysela dáme vejce, kopr, dochutíme solí a vejce prohřejeme. Do talířů položíme pokrájené uvařené brambory, zalijeme kyselem, do každé porce dáme vejce a podáváme.

Komentáře k receptu