Houbová polévka se smaženými vejci
Suroviny
- 250 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Houby čerstvé
- 10 g Masox
- 1.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.2 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 35 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 206.4 mg
- Draslík 638.4 mg
- Vláknina 11042.8 mg
- Vitamín A 11042.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme brambory, čerstvé houby (hříbky, lišky), mrkev, celer a cibuli.
-
2
Libeček i kopr omyjeme, kopr jemně nakrájíme. Zeleninu s houbami pokrájíme na kostičky.
-
3
Do hrnce si dáme rozehřát 20 g másla, přimícháme k němu hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme 1,2 litrem horké vody, kterou postupně přiléváme, abychom jíšku rozpustili dohladka. Poté vodu přivedeme k varu, vložíme do ní všechnu pokrájenou zeleninu i s houbami, snížíme teplotu a polévku pomalu vaříme. Přidáme sůl, pepř, kmín, stonek libečku, Masox a vaříme zeleninu do měkka.
-
4
Ke konci vaření vyjmeme z polévky celou cibuli a libeček.
-
5
Přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem.
-
6
V pánvi na másle (30g) usmažíme 2 vajíčka, která mírně osolíme. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme smaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.