Lahodná polévka s bramborovou kaší
Suroviny
- 450 g Brambory
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Kerblík
- 3 ks Cibulka jarní
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 17 g
- Sodík 419 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 562.5 mg
- Vláknina 6918.8 mg
- Vitamín A 6918.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a dáme je vařit se solí a kmínem. Vaříme 15-20 minut. Měkké brambory slijeme, 1/2 litru vývaru z brambor zachytíme. Brambory rozmačkáme, přidáme smetanu a vyšleháme kaši.
-
2
Jarní cibulku, petrželku kudrnku, kerblík a tymián omyjeme. Cibulku pokrájíme na tenká kolečka, petrželku, kerblík s tymiánem nadrobno.
-
3
V druhém hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme dorůžova jarní cibulku, zalijeme 1/2 litru vody a 1/2 litru vývaru. Přivedeme k varu, opatrně vmícháme bramborovou kaši, zmírníme teplotu a když se kaše rozptýlí, přimícháme tymián a 3 lžíce bílého vína.
-
4
Vaříme přibližně 5 minut, polévku dochutíme solí, bílým pepřem, každou porci posypeme petrželkou a podáváme.