Platýs se slaninovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 75 g Šunka schwarzwaldská
  • 600 g Platýz - filety
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.25 l Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 571 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 132.1 mg
  • Draslík 1159.3 mg
  • Vláknina 131.5 mg
  • Vitamín A 131.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, z obou stran osolíme a opepříme. Oloupané šalotky nakrájíme na tenká kolečka. Ze šunky odkrojíme kůži a nakrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    Hrnec vytřeme máslem, osmahneme v něm šalotky a vložíme rybu. Přidáme šunkové nudličky, bobkový list, zalijeme vínem, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu a zakryté vaříme na středním ohni cca 10-12 minut. Poté vyjmeme rybu a v míse uchováme v troubě předehřáté na 75 °C.

  • 3

    Omáčku v hrnci svaříme na polovinu množství, bobkový list vyjmeme. Přidáme smetanu a povaříme ještě 2 minuty.

  • 4

    Rybu rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. brambory s petrželkou.

Komentáře k receptu