Zapečené brambory s mrkvovým pyré
Suroviny
- 650 g Brambory
- 650 g Mrkev kořen
- 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 l Voda pitná
- 0.5 l Bujón zeleninový
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 262 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 475.6 mg
- Vláknina 12569.7 mg
- Vitamín A 12569.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory ve slupce dobře omyjeme a dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20-25 minut (podle velikosti a druhu brambor). Pak uvařené brambory scedíme a trochu vychladlé oloupeme, dáme je do mísy, přidáme máslo, sůl a rozmačkáme je téměř na kaši, do které přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr.
-
2
Mezitím, co se nám vaří brambory, očistíme a omyjeme mrkev s cibulí, pokrájíme ji na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým bujonem a při mírné teplotě vaříme doměkka přibližně 15-20 minut.
-
3
Mrkev s cibulí scedíme, ale zachytíme trochu vývaru a s 2 lžícemi vývaru rozmixujeme na pyré. V misce si vymícháme zakysanou smetanu s hořčicí, bílým pepřem a solí (2 špetky).
-
4
Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme brambory, na brambory rozetřeme mrkvové pyré, které potřeme smetanovou směsí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
-
5
Pečeme při 180°C přibližně 30 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu (k masu, klobásám..) nebo jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou.