Dýňová krémová polévka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 600 g Dýně
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Ocet jablečný
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1196 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 102 g
- Sodík 2652 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 268 mg
- Draslík 1638.2 mg
- Vláknina 10412.7 mg
- Vitamín A 10412.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji podusíme cibuli s dýní, přimícháme pepř a 1/2 lžíce jablečného octa. Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme 5-6 minut. Polévku dochutíme solí, přimícháme 1 dl smetany a dochutíme cukrem.
-
3
Každou porci posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme.
-
4
Bujon z holoubat [30620]:
-
5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
7
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.