Polévka z chřestu s potočnicí
Suroviny
- 500 g Chřest bílý
- 125 g Smetana zakysaná 15%
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Potočnice
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.5 l Voda pitná
- 0.25 l Mléko plnotučné
- 0.12 l Víno bílé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 206 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 13 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 104.8 mg
- Draslík 284 mg
- Vláknina 5355 mg
- Vitamín A 5355 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 396 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, oloupeme, odstraníme dřevnaté části a hlavičky odřízneme. Nakrájíme na malé kousky. Vodu ochutíme solí a cukrem a přivedeme k varu. Špičky chřestu v ní pod pokličkou povaříme cca 4 min. Poté vyjmeme a zbylé kousky vaříme doměkka cca 12 min. Rozmixujeme a propasírujeme.
-
2
Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm mouku. Postupně vmícháme mléko, víno a chřestové pyré. Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 8-10 min.
-
3
Potočnici omyjeme a na jemno nasekáme. Žloutek řozšleháme se smetanou a přimícháme do polévky. Již nevaříme. Ochutíme citronovou šťávou, muškátem, solí a pepřem.
-
4
Nakonec přidáme chřestové špičky, prohřejeme, rozdělíme do misek, dozdobíme potočnicí a podáváme.