Polévka z chřestu s potočnicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 125 g Smetana zakysaná 15%
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 hrst Potočnice
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.5 l Voda pitná
  • 0.25 l Mléko plnotučné
  • 0.12 l Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 206 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 104.8 mg
  • Draslík 284 mg
  • Vláknina 5355 mg
  • Vitamín A 5355 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 396 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, oloupeme, odstraníme dřevnaté části a hlavičky odřízneme. Nakrájíme na malé kousky. Vodu ochutíme solí a cukrem a přivedeme k varu. Špičky chřestu v ní pod pokličkou povaříme cca 4 min. Poté vyjmeme a zbylé kousky vaříme doměkka cca 12 min. Rozmixujeme a propasírujeme.

  • 2

    Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm mouku. Postupně vmícháme mléko, víno a chřestové pyré. Polévku necháme vařit na mírném ohni cca 8-10 min.

  • 3

    Potočnici omyjeme a na jemno nasekáme. Žloutek řozšleháme se smetanou a přimícháme do polévky. Již nevaříme. Ochutíme citronovou šťávou, muškátem, solí a pepřem.

  • 4

    Nakonec přidáme chřestové špičky, prohřejeme, rozdělíme do misek, dozdobíme potočnicí a podáváme.

Komentáře k receptu