Šípková omáčka na staročeský způsob
Suroviny
- 500 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 250 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Hřebíček
- 0.5 ks Skořice celá
- 1 hrst Šípky sušené
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- 6 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 20 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 62.5 mg
- Draslík 117.3 mg
- Vláknina 6219.9 mg
- Vitamín A 6219.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrst drcených šípků namočíme do vody a několik hodin necháme stát. Poté je uvaříme s hřebíčkem, skořicí a citronovou kůrou. Zhruba po dvaceti minutách přisypeme strouhanku a vmícháme marmeládu.
-
2
Dobře rozvařenou omáčku prolisujeme do silnostěnného rendlíku, zamícháme do ní smetanu, v níž jsme rozšlehali mouku. Omáčku jen přivedeme k varu, ale nevaříme. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a vínem.