Polévka s brokolicí
Suroviny
- 250 g Brokolice
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Mandle
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 17 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 60.1 mg
- Draslík 333.5 mg
- Vláknina 4694.5 mg
- Vitamín A 4694.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a povaříme asi 5 minut v 750 ml osolené vody. Poté jí vyjmeme, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. Vývar ponecháme. Nasucho na pánvi opražíme mandlové lupínky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a osmahneme. Za stálého míchání přiléváme vývar z brokolice a smetanu. Uvedeme do varu a krátce povaříme.
-
3
Nivu rozdrobíme, vmícháme do polévky a povaříme na mírném ohni asi 2 - 3 minuty. Osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a sherry.
-
4
Nakonec do polévky vložíme brokolici a krátce prohřejeme. Polévku podáváme sypanou mandlovými lupínky.