Jehněčí nožičky s omáčkou
Suroviny
- 120 g Celer - nať
- 180 g Cibule
- 120 g Máslo čerstvé
- 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 240 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 6 g Petržel - nať
- 500 g Žampiony čerstvé
- 6 g Pažitka
- 1 g Hřebíček
- 4 g Pepř černý celý
- 10 g Sůl hrubozrnná
- 1000 g Jehněčí nožičky
- 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 100 ml Voda pitná
- 30 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 858 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 50 g
- Sodík 2196 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 385.9 mg
- Draslík 489.5 mg
- Vláknina 9680.2 mg
- Vitamín A 9680.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nožičky vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, sůl, pepř, bylinky, hřebíček.
-
2
Vaříme 3 hodiny, poté nožičky i zeleninu vyjmeme na talíř a necháme vystydnout.
-
3
Z vývaru odstraníme přebytečný tuk a necháme 60 minut zvolna vařit.
-
4
Zahustíme jíškou ze 100g másla a mouky, přimícháme žloutky, smetanu a nasekanou petržel.
-
5
Omáčka nesmí projít varem, protože by se srazila.
-
6
Žampiony rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a přidáme 20 g másla. Zaklopené uvedeme do varu, povaříme 15 minut.
-
7
Nožičky obereme, maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do omáčky. Na závěr dáme do omáčky i houby, povaříme 10 minut, posypeme sekanou pažitkou a ihned servírujeme.