Krémová polévka s drůbežím masem a jíškou ze sýra
Suroviny
- 210 g Sýr smetanový tavený 45%
- 180 g Hrášek v mírně slaném nálevu
- 200 g Drůbeží maso
- 800 ml Vývar drůbeží
- 500 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 800 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 48 g
- Sodík 824 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 207.1 mg
- Draslík 28.4 mg
- Vláknina 84 mg
- Vitamín A 84 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sýr nakrájíme na kousky, drůbeží maso uvaříme v litru vody (vývar odložíme), poté maso vykostíme a nakrájíme na kostičky, hrášek scedíme a necháme okapat, petrželku drobně nasekáme.
-
2
V silnostěnném hrnci na másle usmažíme světlou jíšku, k ní přidáme sýr nakrájený na kousky a pečlivě vyšleháme do krému. Ten postupně ředíme vývarem a stále šleháme. Po dvaceti minutách varu přimícháme okapaný sterilovaný hrášek, drůbeží maso, sůl a 400 ml smetany. Povaříme na mírném plameni. Poté odstavíme a vmícháme žloutek rozšlehaný se zbylou smetanou. Polévka se již nesmí vařit, aby se žloutek nesrazil. Před podáváním do polévky zamícháme petrželovou nať.