Karamelová krémová polévka
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Omáčka sójová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 ks Šalotka
- 200 ks Čekanka
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 1 dl Smetana zakysaná 14%
- 2 cl Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
- Sacharidy 166 g
- Tuky 86 g
- Sodík 2580 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 163 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 6267.3 mg
- Vláknina 183570 mg
- Vitamín A 183570 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 167.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotku a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci zpěníme máslo a šalotku, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut čekanku a pak zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
-
3
Dochutíme solí a mletým kmínem.
-
4
Vaříme přibližně 2 minuty. Smícháme v misce 2 cl Sherry brandy s
-
5
1 dl zakysané smetany, osolíme, ochutíme citronovým pepřem a sójovou omáčkou. Směs opatrně vmícháme do polévky, povaříme asi 2 minuty a podáváme.
-
6
Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.