Studený zeleninový bujon se šlehačkou
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 300 g Okurka salátová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Avokádo
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 92 g
- Sodík 2502 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 45.5 mg
- Draslík 1091.2 mg
- Vláknina 37921.6 mg
- Vitamín A 37921.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi bez tuku opražíme sezamová semínka dozlatova. Sladkou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
-
2
Salátovou okurku s avokádem omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Směs dáme do hrnce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu.
-
3
Okurku s avokádem a s bujonem rozmixujeme na krém, přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr, z kterého jsme si odložili 4 lístky před krájením na ozdobu, a bujon dáme vychladit.
-
4
Každou porci vychlazeného bujonu ozdobíme kopečkem šlehačky, kterou posypeme opraženými sezamovými semínky, koprem a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:
-
5
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
6
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
7
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
8
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
9
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
10
Případně dochutíme solí a pepřem.