Polévka z mořské štiky s houbami
Suroviny
- 500 g Mořská štika - filety
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Koření na ryby
- 3 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.6 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.18 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Houby nakládané
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 24 g
- Sodík 340 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 104.8 mg
- Draslík 623.2 mg
- Vláknina 4417.8 mg
- Vitamín A 4417.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 133.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu okořeníme, osolíme špetkou soli a necháme zhruba půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
-
2
Rybu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a vaříme zhruba dvacet minut, poté vyjmeme.
-
3
V jiném hrnci uvaříme brambory doměkka, scedíme a necháme okapat.
-
4
V silnostěnném hrnci na dvou lžících oleje a jedné lžíci másla usmažíme z mouky jíšku, rozšleháme ji s vývarem z ryby, přilijeme smetanu, okořeníme, osolíme a alespoň deset minut polévku provaříme. Poté do ní vložíme pokrájené maso a necháme prohřát.
-
5
V závěru varu polévky na zbylém oleji usmažíme cibuli.
-
6
Do hlubokých talířů dáme lžíci nakládaných hub, zalijeme vroucí polévkou a ozdobíme usmaženou cibulí.