Polévka s houbami a uzeným halibutem
Suroviny
- 250 g Halibut uzený
- 300 g Rajčata
- 500 g Mušle Venušiny
- 400 g Cizrna v mírně slaném nálevu
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana zakysaná 15%
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Houby sušené
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1224 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 57.3 mg
- Draslík 1227.6 mg
- Vláknina 5748.5 mg
- Vitamín A 5748.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakládanou cizrnu scedíme a necháme odkapat. Sušené bílé hřiby namočíme do studené vody na 15 minut, pak je scedíme promyjeme v sítu vodou a necháme odkapat.
-
2
Omytou bazalku pokrájíme na proužky. Uzeného halibuta opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a pokrájíme ho na větší kousky.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej s máslem a houby s cizrnou a bazalkou krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a když přijde k varu, snížíme teplotu a houby vaříme asi 4 minuty, pak přidáme halibuta a vaříme 5 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem, přimícháme 1 dl rozšlehané zakysané smetany, za stálého míchání necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.