Křenová rybí polévka s lipanem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 80 g Račí pasta
- 300 g Filety lipan
- 500 g Rybí hlavy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 4 polévková lžíce Křen
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 552 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 116 g
- Sodík 1098 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 879.3 mg
- Vláknina 12795.6 mg
- Vitamín A 12795.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný a omytý křen nastrouháme, dáme do misky a smícháme ho se 4 lžícemi zakysané smetany a 1 lžicí kremžské hořčice.
-
2
Omyté filety z lipana nakrájíme na tenké pásky a odložíme do druhé misky.
-
3
Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přimícháme křenovou šlehačku, přidáme pokrájeného lipana a vaříme 2 minuty. Dochutíme solí.
-
4
Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.