Vínový bujon se smetanou a mrkví
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Topinambury
- 200 g Kuřecí drůbky
- 100 g Petržel kořen
- 400 g Bažantí prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Kardamom
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 164 g
- Sodík 465 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 213.7 mg
- Draslík 1141.5 mg
- Vláknina 19330.2 mg
- Vitamín A 19330.2 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bažantí omytá a osušená prsa pokrájíme na nudličky a v pánvi je na olivovém oleji prudce orestujeme.
-
2
Mrkev, petržel a topinanbury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
-
3
V hrnci na rozpuštěném másle zeleninu pod pokličkou krátce podusíme, zalijeme 1 litrem vínového bujonu, přimícháme pepř, mletý hřebíček, kardamom a pomalu vaříme 5 minut.
-
4
Pak polévku odstavíme z plotny, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme na pyré. Znovu ji přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme pokrájené maso a vaříme 5 minut. Dochutíme solí, přimícháme 4 lžíce zakysané smetany, pažitku a podáváme.
-
5
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
6
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
7
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat.
-
8
Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.