Bažantí krémová polévka s jablky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Kuřecí drůbky
- 200 g Bažantí prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Hrušky
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Meduňka
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- 3 polévková lžíce Víno jablečné
- 5 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1107 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 134 g
- Sodík 1003 mg
- Bílkoviny 89 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 334 mg
- Draslík 1664.5 mg
- Vláknina 22363.4 mg
- Vitamín A 22363.4 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.
-
2
V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.
-
3
Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.
-
4
V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
-
5
Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.
-
6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.