Bažantí krémová polévka s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 200 g Bažantí prsa
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Hrušky
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 dl Víno červené
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Meduňka
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 3 polévková lžíce Víno jablečné
  • 5 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1107 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 134 g
  • Sodík 1003 mg
  • Bílkoviny 89 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 334 mg
  • Draslík 1664.5 mg
  • Vláknina 22363.4 mg
  • Vitamín A 22363.4 mg
  • Vitamín B6 2.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.

  • 3

    Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.

  • 4

    V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.

  • 5

    Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.

  • 6

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 7

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 8

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 9

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu