Černý kořen zapečený se dvěma sýry
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1323 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 64.6 mg
- Draslík 884.3 mg
- Vláknina 13847.5 mg
- Vitamín A 13847.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 68.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořen nejdříve oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Jelikož kořen zbarvuje pokožku, pracujeme v rukavicích. Hranolky vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přisypeme 1 lžičku mouky a vaříme 1/2 hodiny. Scedíme a necháme okapat.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hranolky kořenu, orestujeme, zalijeme bešamelem rozředěným smetanou, povaříme, až bude omáčka hustší. Obsah pánve přelijeme do zapékací misky, zasypeme oběma nastrouhanými sýry, strouhankou, pokapeme máslem a dáme zapéct. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut, až oba sýry zezlátnou.