Černý kořen zapečený se dvěma sýry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Černý kořen
  • 8 g Sůl
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sýr Gruyére
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 20 g Strouhanka
  • 1000 ml Voda pitná
  • 250 ml Bešamel
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 557 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1323 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 64.6 mg
  • Draslík 884.3 mg
  • Vláknina 13847.5 mg
  • Vitamín A 13847.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 68.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořen nejdříve oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Jelikož kořen zbarvuje pokožku, pracujeme v rukavicích. Hranolky vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přisypeme 1 lžičku mouky a vaříme 1/2 hodiny. Scedíme a necháme okapat.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hranolky kořenu, orestujeme, zalijeme bešamelem rozředěným smetanou, povaříme, až bude omáčka hustší. Obsah pánve přelijeme do zapékací misky, zasypeme oběma nastrouhanými sýry, strouhankou, pokapeme máslem a dáme zapéct. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut, až oba sýry zezlátnou.

Komentáře k receptu