Zelí s kari a arašídy
Suroviny
- 120 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 36 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1000 g Zelí hlávkové bílé
- 30 g Strouhanka
- 12 g Kari koření
- 2 g Hřebíček
- 75 g Arašídy
- 150 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1000 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 42 g
- Sodík 944 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 48.8 mg
- Draslík 549.7 mg
- Vláknina 20126.5 mg
- Vitamín A 20126.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.9 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme. Do cibule napícháme hřebíček. Obojí dáme do vroucí vody, přidáme bobkový list.
-
2
Zelí zbavíme košťálu a pokrájíme na proužky. Ty dáme do vroucí vody s cibulí. Vaříme 10 minut, poté vodu slijeme a necháme okapat.
-
3
Uvařený česnek nadrtíme a vmícháme do zelí, cibuli používat nebudeme.
-
4
Zapékací mísu vytřeme máslem, naplníme ji vařeným zelím. Zbytek másla necháme rozehřát, přidáme mouku. Osolíme a opepříme. Jakmile začne jíška tmavnout, zalijeme smetanou a vývarem. Vaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme kari.
-
5
Hotovou omáčkou přelijeme zelí, posypeme arašídy a strouhankou, necháme zapéct při teplotě 220 °C cca 15 minut.