Okurková polévka smetanová
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 70 g Křen
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Okurky nakládané
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 111 g
- Sodík 1370 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 37.1 mg
- Draslík 701.3 mg
- Vláknina 11248.1 mg
- Vitamín A 11248.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
200g sladkokyselých nakládaných okurek pokrájíme na malé kostky.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme 40g hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu, ochutíme solí a muškátovým oříškem.
-
3
Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme, dáme do misky a smícháme s s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Směs dohladka vymícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 minutu přejít varem. Přimícháme pokrájené okurky, 3 lžíce okurkového láku, promícháme a vaříme při mírné teplotě 10 minut a podáváme.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.