Pomerančový dort s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 470 g Cukr krupice
  • 220 g Mouka pšeničná hladká
  • 30 g Škrob jemný kukuřičný gustin
  • 250 g Zakysaná smetana
  • 500 g Máslo čerstvé
  • 75 g Mandle plátkové
  • 140 ml Pomerančová šťáva
  • 120 ml Likér pomerančový
  • 125 ml Voda pitná
  • 2.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1084 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 173 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 490.9 mg
  • Draslík 231 mg
  • Vláknina 468.5 mg
  • Vitamín A 468.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve v míse utřeme do hustého krému 220 g cukru se 3 vejci, 4 lžičkami pomerančové šťávy a lžící nastrouhané kůry. Stranou si smícháme kukuřičný škrob s kypřicím práškem, moukou a sodou. V další misce zakysanou smetanu s 250 g rozpuštěného a zchlazeného másla. Mouku s přísadami a zakysanou smetanou přimícháváme střídavě do vaječného krému.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem. Přemístíme do ni těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15-20 min.

  • 3

    Před dopečením si začneme připravovat sirup. Do kastrůlku dáme 125 g cukru, 60 ml pomerančové šťávy a 60 ml likéru a na mírném ohni za stálého míchání povaříme, dokud se cukr nerozpustí.

  • 4

    Hotový korpus vyklopíme na mřížku a špejlí uděláme otvory sahající do poloviny jeho výšky. Polijeme horkým sirupem a necháme vychladnout. Pak rozřízneme korpus podélně na tři části.

  • 5

    Máslový krém připravíme tak, že zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme vodou a za stálého míchání povaříme, dokud se zcela nerozpustí. Sirup pak přivedeme k varu a vaříme do dosažení teploty 115 °C. Ušleháme v míse 4 žloutky a poté postupně přiléváme cukrový sirup. Šleháme cca 5 min do krémové, mírně ochlazené konzistence. Postupně vmícháme dobře utřený zbytek másla, přidáme 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, zbytek pomerančové šťávy a zbytek likéru.

  • 6

    Jednotlivé části korpusu spojíme malým množstvím krému, zbytkem potřeme vrchní část a strany. Posypeme opraženými mandlovými lupínky a po ztuhnutí podáváme.

Komentáře k receptu