Kachní cibulačka s bylinkovou smetanou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Žaludky drůbeží
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 300 g Kachní prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 4 ks Cibule červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Víno růžové
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 kg Kachna mražená
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1777 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 304 g
- Sodík 773 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 271.1 mg
- Draslík 1145.2 mg
- Vláknina 18408 mg
- Vitamín A 18408 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachní omytá prsa osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na másle cibuli podusíme, přidáme maso, promícháme a pod pokličkou dusíme 6-8 minut.
-
2
Pak maso osolíme, opepříme, promícháme se 0,5 dl růžového vína a přilijeme 1 litr kachního bujonu. Vše povaříme dalších 8 minut.
-
3
Petrželovou nať, bazalku a kopr omyjeme, drobně nakrájíme a smícháme v misce se zakysanou smetanou a špetkou soli s pepřem.
-
4
Polévku podáváme se lžíci bylinkové smetany.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
-
7
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.