Artyčoky na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Artyčoky
  • 400 g Brambory vařené
  • 30 g Cibule
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 10 g Sůl
  • 50 g Žampiony čerstvé
  • 25 ml Olej olivový
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Hovězí vývar základní
  • 50 ml Bešamel
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 379 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1528 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 34.4 mg
  • Draslík 985.4 mg
  • Vláknina 20755 mg
  • Vitamín A 20755 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěným artyčokům odřízneme horní část a ořežeme dřevnaté části. Spodní části vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zvolna 25 až 30 minut. Scedíme a necháme okapat. Mezitím rozpálíme v pekáčku olej s máslem, přisypeme pokrájenou cibuli, plátky žampionů, osmahneme, artyčoky nakrájíme na kostky a vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem a dusíme, dokud se vývar z poloviny nevyvaří. Přilijeme smetanu, bešamel, zasypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby na 10 minut zapéct.

  • 2

    Podáváme s vařenými bramborami.

Komentáře k receptu