Zablácený čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 550 g Čokoláda hořká
  • 30 g Kakao - prášek
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 220 g Cukr krupice
  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 375 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 8 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 153.8 mg
  • Draslík 277.2 mg
  • Vláknina 6461.3 mg
  • Vitamín A 6461.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V ohnivzdorné misce ve vodní lázni rozpustíme 250 g čokolády a máslo a mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Odložíme stranou a necháme vychladit.

  • 2

    Žloutky a cukr mezitím vyšleháme do hustého krému. Smícháme kakaový prášek a mouku a přidáme do vaječné směsi spolu s rozpuštěnou čokoládou a 125 ml smetany. Bílky dáme do misky, vyšleháme z nich tuhý sníh, který vmícháme do těsta.

  • 3

    Do vymazané dortové formy rozprostřeme těsto a pečeme 45 minut, až se přestane lepit na špejli.

  • 4

    Polevu si připravíme tak, že do ohnivzdorné misky dáme zbytek nastrouhané čokolády a smetany a ve vodní lázni rozpustíme. Dáme stranou, aby směs vychladla. Dort položíme na dortovou mřížku, přelijeme polevou a vychladíme v lednici.

Komentáře k receptu