Jehněčí krémový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Celer - nať
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 200 g Květák
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Sůl
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Koňak Armaňak
  • 2 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1267 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 104 g
  • Sodík 470 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 278.4 mg
  • Draslík 1294.1 mg
  • Vláknina 10190.6 mg
  • Vitamín A 10190.6 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 67.8 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kerblík omyjeme, lístky otrháme. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme. Bylinky krátce podusíme na rozpuštěném másle.

  • 2

    Do 1 litru jehněčího vývaru přidáme na kostky 300 g pokrájené uvařené jehněčí krkovičky z vývaru, 0,5 dl Armaňaku a podušené bylinky a pomalu vaříme 5 minut.

  • 3

    V 0,5 dl sladké smetany rozmícháme 1 žloutek se špetkou soli, směs za stálého míchání vlijeme do bujonu, necháme přejít 30 sekund varem, odstavíme z plotny a podáváme.

  • 4

    Jehněčí masový vývar [28495]:

  • 5

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 6

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 7

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 8

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu