Jehněčí krémový bujon
Suroviny
- 60 g Celer - nať
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 200 g Květák
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Koňak Armaňak
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1267 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 104 g
- Sodík 470 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 278.4 mg
- Draslík 1294.1 mg
- Vláknina 10190.6 mg
- Vitamín A 10190.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kerblík omyjeme, lístky otrháme. Petrželovou nať omyjeme a pokrájíme. Bylinky krátce podusíme na rozpuštěném másle.
-
2
Do 1 litru jehněčího vývaru přidáme na kostky 300 g pokrájené uvařené jehněčí krkovičky z vývaru, 0,5 dl Armaňaku a podušené bylinky a pomalu vaříme 5 minut.
-
3
V 0,5 dl sladké smetany rozmícháme 1 žloutek se špetkou soli, směs za stálého míchání vlijeme do bujonu, necháme přejít 30 sekund varem, odstavíme z plotny a podáváme.
-
4
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
7
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
8
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.