Citronová smetana se zeleninou a gorgonzolou
Suroviny
- 200 g Těstoviny vařené (průměr)
- 5 g Sůl
- 30 g Řeřicha
- 150 g Sýr Gorgonzola
- 25 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Muškátový oříšek
- 150 g Hrachové lusky
- 50 ml Vývar zeleninový
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Citrony
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1124 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 76.7 mg
- Draslík 219.8 mg
- Vláknina 6355.5 mg
- Vitamín A 6355.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lusky hrášku omyjeme a odstraníme konce. Pokud se při tom uvolní vlákna, stáhneme je. Velké lusky rozkrojíme příčně napůl, nebo je nakrájíme šikmo na široké proužky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Lusky v ní 3-4 minuty povaříme, poté je prudce ochladíme a necháme okapat.
-
2
Citron omyjeme horkou vodou, kůru tence oloupeme a nakrájíme na velmi jemné proužky. Vymačkáme šťávu. Cibulky omyjeme, očistíme a spolu s natí nakrájíme na kroužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, řeřichu odstřihneme nůžkami a nasekáme najemno, sýr nakrájíme na kostky.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo. Na středním ohni na něm podusíme hrášek s česnekem a cibulkou. Přidáme vývar a zakryté na mírném ohni asi
-
4
5 minut vaříme na skus.
-
5
Přidáme smetanu se sýrem a citronovou kůrou a ohříváme, dokud se gorgonzola neroztaví. Přimícháme lusky a zahřejeme. Omáčku ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami, posypeme řeřichou a podáváme.