Paprikový řízek
Suroviny
- 60 g Cibule
- 80 g Paprika zelená
- 80 g Paprika červená
- 600 g Vepřová kýta
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 200 g Smetana 12% (konzumní)
- 150 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 740 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 63 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 147.2 mg
- Draslík 695.3 mg
- Vláknina 3862.3 mg
- Vitamín A 3862.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Řízky osušíme a lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Smetanu smícháme s moukou.
-
2
Rozehřejeme nejprve pánev a pak na silném plameni i olej. Řízky smažíme po každé straně 2 minuty a zabalené v alobalu udržujeme teplé.
-
3
Slijeme olej a rozpustíme máslo na středně velkém plameni. Cibuli a česnek podusíme za stálého míchání dozlatova, vmícháme proužky papriky a vše 5 minut zapečeme. Vmícháme mletou papriku, vývar a smetanu. Omáčku uvedeme do varu a 2-3 minuty slabě povaříme. Ochutíme solí a pepřem. Řízky úhledně urovnáme na talíře a zalijeme paprikovou omáčkou.