Bažant po normandsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Jablka
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Paprika mletá sladká
  • 5 g Tymián čerstvý
  • 150 ml Džus jablečný
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 1 kg Bažant obecný
  • 3 polévková lžíce Calvados
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 837 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 714 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 225.7 mg
  • Draslík 942.4 mg
  • Vláknina 9302.5 mg
  • Vitamín A 9302.5 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bažanta omyjeme a osušíme. Zevnitř ho potřeme solí,

  • 2

    pepřem a paprikou, zvenčí i tymiánem. Prsíčka obložíme slaninou.

  • 3

    Rozpustíme polovinu másla a bažanta smažíme asi 15 minut. Přilijeme džus, pekáč přiklopíme. Na mírném ohni dusíme asi 60 minut. Mezitím bažanta obrátíme a průběžně poléváme vypečenou šťávou. Po hodině pekáč odkryjeme a bažanta pečeme dalších 30 minut.

  • 4

    Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, dužinu rozkrojíme na čtvrtiny a ty nakrájíme na tenké plátky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Zbytek másla rozpustíme a plátky jablek smažíme asi 5 minut. Přilijeme calvados a smetanu. Osolíme, opepříme a necháme 2 minuty odstát.

  • 5

    Bažanta naporcujeme a podáváme s dušenými jablky.

Komentáře k receptu